De siste ukene har vi hatt om reklame på skolen, og ukens bloggoppgave var å fortelle hva en reklame er og å analysere en reklame.
Ordet reklame kommer fra det latinske ordet «reklamamare» som betyr «å rope». Dette passer godt med reklamens funksjon. Reklame er en påstand som «ropes ut» til den eventuelle målgruppen.
I vårt samfunn finner vi reklame over alt. På tv, radio, i aviser, på bussen, og til og med på ting man allerede har kjøpt. Det er ofte sammensatte tekster, med bilder, skrift, lyd og film på en gang.
Effektive reklamer huskes. Det er lurt å få forbrukeren til å huske hva det reklameres for. Virkemidler som sterke farger, overdrivelser, gjentakelser og høy lyd medvirker til at man husker nettopp den reklamen. Språket i en reklame er viktig. Det kan være korte slagord som oppfordrer deg til å gjøre noe, eller som forteller hvor fantastisk dette produktet er eller hvor supert det er å handle i denne butikken. Virkemidler i tekstene er ofte forskjellige typer rim, humor eller dobbeltbetydninger.
Reklamene argumenterer for produktene sine. Argumentasjonen deles inn i to grupper, skjult og åpen. Den åpne er fakta og kan testes ut, som at frukt og grønnsaker er sunt Skjult argumentasjon sies ikke, men vises i f.eks bilder. Skjulte budskap kan være at du blir mye kulere hvis du bruker denne parfymen eller klokken.
En fin regel å lage reklame etter er prinsippet «AIDA»:
Attension – Reklamen skal vekke oppmerksomhet.
Interest – Den skal interessere så forbrukeren ser/leser hele reklamen.
Desire – Forbrukeren skal få lyst til å kjøpe varen.
Action – reklamen må være så overbevisende at forbrukeren faktisk kjøper produktet.
Analyse av en reklame:
Jeg har analysert en reklame fra en reklamekampanje fra røde kors som består av fire plakater som henger på bussene i Norge for tiden.
De samler inn penger for å finne igjen forsvunne personer i u-land, og kaller det oppsporingstjenesten.
Førsteinntrykket mitt var at dette var en veldig trist reklame. Jeg nærleste hele reklamen første gang jeg så den.
Jeg tror reklamen prøver å treffe alle som har 30 kr eller mer på kontantkortet sitt. Plakatene henger på bussen så de rekker ut til «folk flest».
Blikkfanget på plakaten jeg skal analysere er en sokk som er limt på midten av plakaten.
I bakgrunnen er det en hjemmekoselig tapet. Fargene er rolige og duse. Nederst på plakaten er det en røde kors logo med et rødt kors som bryter med resten av fargene. Skrifttypen er lett leselig løkkeskrift.
Det er mye skrift på reklamen. Overskriften er «Disse sokkene rakk aldri å bli for små». De som har laget reklamen har nok satset på at dette, sammen med sokken vil være nok til å få folk til å stoppe opp og lese resten. Teksten er en historie om de som eide sokken. Om den er sann eller ikke vet jeg ikke, men man kan tenke seg at det finnes lignende situasjoner i verden.
Reklamekampanjen spiller ikke på våre lyster eller behov, men derimot på samvittigheten vår.
Jeg synes dette var en bra reklame. Ikke på grunn av hva den reklamerte for, men siden det så fort fanget min oppmerksomhet.
Jeg synes reklamen var litt dramatisk, kanskje fordi det gjør meg ukomfortabel å lese at det finnes så triste skjebner i verden, men desto mer effektiv. Jeg mener det finnes formål å sende penger til som er langt bedre enn dette. Allikevel må den ha vært effektfull siden jeg nå vet at jeg kan sende kodeord «savnet» til 2221 og gi 30 kr til å finne savnede personer, og nå gjør du også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar