onsdag 23. april 2008

Halldis Moren Vesaas

Forrige uke ble vi delt inn i grupper på fire og vi fikk utdelt en norsk forfatter hver som vi skulle holde et lite foredrag om på slutten av dagen. Min gruppe fikk om Halldis Moren Vesaas. Det viste seg etter litt research at Halldis har vært sentral i norsk diktning og gjendiktning. Hun var av de første som skrev om kvinnelige følelser lyster og tanker.
Halldis ble født i Trysil i 1907. Høsten 1929, etter å ha gått på lærerhøyskolen i Elverum, debuterte hun med diktsamlingen harpe og dolk. Den ble godt mottatt og man kunne se hun hadde talent. To år senere kom samlingen Morgonen som ikke ble fullt så godt likt. Kritikerne mente hun ikke hadde utviklet seg noe særlig siden sist, og rådet henne med å vente noen år til neste gang. Neste gang viste seg å være i 1933 med samlingen «strender». Den viste vekst. I 1934 giftet Halldis seg med dikter og novelleforfatter Tarjei Vesaas og de to slo seg ned i Vinje. Alt i alt skrev hun åtte diktsamlinger. Den første som 28-åring, og den siste ble klar bare noen dager før hun døde 87 år gammel. Ellers har Halldis oversatt mange kjente stykker og tekster til nynorsk, og skrevet noen personlige bøker om sin egen far og sin ektemann, og hun har gitt ut fire barnebøker.

Fødd i går (fra diktsamlingen «Harpe og dolk» 1929)

I kveld er eg makelaust, grenselaust glad!
Til far min, ærverdig og grå,
som var eg hans likemann gjekk eg i stad
og gav han eit velmeint råd:
Det skulle du gjære, så vidt eg forstår!
Han rette på ryggen, far:
Kva skjøner vel du, var det kalde svar,
du som vart fødd i går!


Vart eg fødd i går?-Eg vart fødd i går!
-Eg skunda meg derifrå.
Og no ser eg først at det lid mot vår
og himlen er blank og blå.
Eg kalla meg sliten, eg skjende meg mødd
eg trudde all glede var endt,
no veit er at ingenting har meg hendt,
eg som i går vart fødd!


Og eg som har vasa og skodde mot sky,
om vonbrot og tapte slag
-eg står i mitt første strålande gry
skal legge frå land just i dag!
Eg som så vidt har fyllt tjue år-
kva vet eg om sorgane eg!
Min strenge far-Gud velsigne deg!
Visst vart eg fødd i går!


Dette diktet handler om at selv om man tror man vet alt, er det ikke alltid tilfellet. Virkemidler i diktet er åpenbart rim, og også en del metaforer. Diktet er positivt, som mange andre dikt på den tiden før krakk og økonomisk krise. Og det er typisk for Halldis Moren Vesaas. Hun skriver dikt etter hva hun føler og hvilken del av livet hun er i. Når hun får barn skriver hun om morsrollen. Når hun er gammel skriver hun om døden. Hun sa selv en gang at diktene var «Eit slags biprodukt av å leve». Som avslutning velger jeg allikevel å sitere Kjølv Egeland som skrev: «Unge diktere har neppe hatt bedre venner og hjelpere enn dikterparet på Midtbø.»


Selv synes jeg det var greit å få en dag på å lage en framføring om et tema, men kun hvis man skal få en ganske overfladisk oversikt. Det var helt klart grenser for hva vi fikk til på så kort tid, for for meg er ofte de mest produktive arbeidstimene hjemme. Det var fortsatt en morsom måte å jobbe på siden man fikk litt press og måtte jobbe, og det gir alltid resultater! Kunne tenke meg å gjøre det igjen:)


Kilder:
http://www.vesaas.no/
«Norges litteraturhistorie- mellomkrigstiden» skrevet av Kjølv Egeland
Cappelen utgitt i 1995
«Å være i livet» dikt av Halldis Moren Vesaas, forord ved Guri Vesaas
Det norske samlaget Oslo utgitt i 1995

2 kommentarer:

Sara Fra Sahara sa...

FORJÆVLIG BRA JOBBA!

Judith sa...

veldig bra dikt du har valgt. :)
blogget om d selv idag. hehe